Fafner
Vikingagården Årsjögård drivs av Vikingaföreningen Fafner.

Föreningen bildades 20 april 1994.
Rådet består av hövding, skattmästare, skrivare, tre ledamöter och två suppleanter. Rådsmöten hålls ca tio gånger per år.
Vikingaföreningen Fafners stadgar.

Föreningen samlar människor intresserade av historia, arkeologi och hantverk mm.
Logotypen skapades 2006 av föreningens konstnär Tord Larsson. (den gamla loggan, som användes 1994-2006, och skapades av Peter Nordin 1993, kan du se här)

Vikingaföreningen Fafners logo

Fafner finns också på Facebook. Sök på "Vikingaföreningen Fafner". Här diskuterar föreningens medlemmar och utbyter bilder och tips.


Föreningen arbetar för att:


# Främja kunskapen och informera om vikingatiden.

# Lokalt i Årsunda arbeta för att fornlämningar från vikingatiden skyddas, bevaras och görs tillgängliga för allmänheten.

# Utveckla aktiviteter som på ett kulturhistoriskt riktigt sätt knyter an till vikingatiden.

Föreningen är religiöst och politiskt obunden.

Inom föreningsarbetet ryms även föreläsningar, kursverksamhet och kulturevenemang.

Gjallarhornet är en medlemstidning/-blad som ges ut två-tre gånger per år. Dessutom görs frekventa utskick per e-post med information och nyheter.

Vi åker också iväg tillsammans på resor och flera historiska marknader varje år (se nedan). Här kan ni läsa mer om hur det går till på en vikinga- eller medeltidsmarknad!
Se Galleriet för bilder från olika marknadsresor mm.


Vad får man som medlem i Fafner?

 • Medlemstidning och utskick via e-post.
 • Du kan gå på massor med olika kurser.
 • Du kan åka med på marknader och mässor.
 • Vi ger hjälp och vägledning när du ska ordna egna vikingakläder och annan utrustning.
 • Du får låna kläder och annan utrustning - kostnadsfritt - när vi åker på marknader och arbetar på vikingagården med skolor och turister. Är du med och arbetar får du dessutom mat.
 • Du kan lära dig hantverk när du är med på sommaröppet.
 • Du kan låna böcker i vårt bibliotek.
 • Du får mer kunskap i arkeologi och historia.
 • Du kan vara med när vi har guidningar och lyssna och lära.
 • Du kan ta lera på gården att hantverka med.
 • Du kan under vissa premisser låna smedjan.
 • Du kan få låna slända och andra redskap.
 • Du har trevligt ihop med likasinnade!
 • Som aktiv viking kan du tas upp i Årsjöätten och erhåller då en ättering (läs mer här nedan!)
 • Och mycket mer!


Medlemsavgift: 100kr/år, 150 kr för familj
Bankgiro Swedbank: 887-2996 (ange namn, adress och e-postadress!)

Om du är medlem men av någon anledning inte får e-postutskick eller medlemstidning, hör då av dig till Richard!


Styrelsen/Rådet 2013-2014:

Hövding & kontakt: Richard Schill
Skrivare & v ordf: Liza Andersson  
Skattmästare: Sigrid Persson  

Ledamöter:
Kristina Hedman  
Christine Weissmann (v. skrivare)  
Roger Törnström  

Suppleanter:
Anders Wiik  
Hanna Säfström  

Här hittar du en historik över hur Fafners styrelse har sett ut från 1994 och fram till idag!


ÅRSJÖÄTTEN

Som viking på Årsjögård kan du efter minst ett års aktivt medlemskap (i realiteten blir det oftast 2-3 år), där man deltar i vikingalivet under sommaröppet, är med på marknader och vårträffar/höstträffar, har övernattat minst en gång i långhuset, hjälper till under städdagar, har skrivit i medlemstidningen Gjallarhornet etc, ansöka om att bli upptagen i Årsjöätten. Du förväntas då ha nog kunskap att kunna demonstrera åtminstone ett hantverk för gårdens besökare och klara av att visa besökare runt gården samt ha grundläggande kunskap om Årsjögård och Gästriklands vikingatid.

Ätteprovet genomförs på Årsjögårds tingsplats under ledning av Richard och Liza och där får du visa prov på både teoretisk och praktisk kunskap. Klarar du provet erhåller du en fin handgjord ättering i silver och är därefter officiellt medlem i Årsjöätten. Under provet kommer det bl a att ställas några frågor om Årsjögård och allmänna frågor om vikingatiden som du ska svara rätt på. Vi har ett underlag om 70 frågor vi använder oss av. Vilka det är kan du se här!

Detta är ett kul sätt att motivera sig att lära mer, skapa gemenskap och ha trevligt tillsammans!

De som hittills klarat provet, tagits upp i ätten och erhållit ringen är i tur och ordning följande personer:

 • Liza "Beyla" Andersson, gårdsfru (vårblotet 2009)
 • Richard "GrimR" Schill, hövding (vårblotet 2009)
 • David "Kettil" Bohlin, järnsmed (vårblotet 2009)
 • Christine "Heidi" Weissmann, silversmed (vårblotet 2009)
 • Tord Larsson, trä- och stensmed (sommaröppet 2009)
 • Ulf Granström, jägare (sommaröppet 2009)
 • Tommy "Brand Orve" Söder, lagman (sommaröppet 2009)
 • Emma "Åfrid" Wikström, gårdsviking (höstblotet 2009)
 • Kristina "Hrafna" Hedman, völva (sommaröppet 2010)
 • Johan "Egil" Säfström, järnsmed (vårblotet 2012)

  Jonny "Glum" Skogsberg har tagits upp i ätten postumt (höstblotet 2010)

Ättevikingarna kommer att få någon form av "förmån" som tack för att de engagerar sig i verksamheten. Det är inte frågan om att ha ett A-lag och ett B-lag utan mer en morot för de som ännu inte gjort provet samt ett litet tack till de som är engagerade och varit med så pass mycket att de klarat provet. Det kan handla om rösträtt på tingsplatsen eller att få välja sovplats i långhuset först.

Det finns även ett ättehänge, ett silverhänge med ättemärket, som kommer att delas ut till de verkligt stora vikingaeldsjälarna på Årsjögård. För att få detta numrerade och mycket exklusiva smycke ska man ha varit en väldigt aktiv viking under minst fem år (i realiteten närmare tio) och vara lite av en "inventarie", dvs en sådan som alltid dyker upp och hjälper till på städdagar, sätter upp affischer, är med och planerar, åker på marknader och är med på sommaröppet mm. Kort sagt en riktig eldsjäl! Det är hövding GrimR och gårdsfru Beyla som avgör vem som har gjort sig förtjänt av ättehänget.

På tinget under höstträffen 2009 delades ättehänget ut för första gången och det var övriga vikingar på tinget som ansåg att GrimR och Beyla var de första som skulle ha det.

Ringen och hänget tillverkas av föreningens silversmeder Hans och Christine Weissmann.


Ätteringen och ättehänget


AKTIVITETER 2014:

Vissa datum och innehåll är preliminära

Dessa aktiviteter är hittills inplanerade, men fler kan tillkomma. Kom ihåg att alltid anmäla dig i god tid så blir det lättare för ansvariga att organisera aktiviteterna! Anmälan görs alltid till info(a)arsundaviking.se om inte annat anges!Fredag-lördag 18-19 april: Vårträff för vikingar på Årsjögård
Denna helg ska vi hantverka, ha kul och göra gården fin inför vår- och sommarsäsongen. På kvällarna blir det gillen i långhuset. Då har vi vikingakläder och använder tidstypiska matredskap osv. För den som inte har eget finns det att låna. Den som vill övernattar i långhuset.
Anmäl dig till Richard och berätta om en sovplats ska bokas, om ni har egna vikingatält eller om något ska lånas! Medtag egen mat och dryck.

Sön 20 april: Vårstädning kl 12, årsmöte kl 14, medlemsmöte kl 15
Vi börjar dagen med städning och gårdsarbete och håller därefter årsmöte, då vi också bjuder på något att äta (frågor/förslag ska vara inne senast två veckor före mötet!)
Efter årsmötet diskuterar och planerar vi säsongens aktiviteter tillsammans.

Lör-sön 3-4 maj: Ale Vikingamarknad
Denna helg hålls en marknad i Ale utanför Göteborg och det är denna som brukar sparka igång marknadssäsongen. Den som är intresserad av att delta kontaktar Richard!

Fredag 29 maj -söndag 1 juni: Leksands medeltidsmarknad
Stor, trevlig och välbesökt marknad i dagarna tre som Fafner varit med på i många år nu. Vi träffas på torsdagseftermiddagen och packar bussen och åker iväg tidigt på fredag morgon för att bygga upp lägret.

Lördag 7 juni: Årsundaruschen
Denna dag arrangeras en spelmansstämma vid Strandbaden. Fafner ska vara med och visa upp föreningen och bygga ett läger på området. Tanken är att vi ska ha lite försäljning av varor, ha något prova på-hantverk, kanske visa lekar och/eller berätta en saga, samt marknadsföra sommaröppet.

Juni: Förberedelsehelg inför sommaröppet
Vi brukar träffas helgen före midsommar för att göra gården i ordning inför sommaröppetperioden. Mer info om detta kommer under våren.

Tisdag 1 juli: Förberedelser inför sommaröppet
Vi är på gården hela dagen och förbereder sommaröppet. Alla möjliga sysslor ska genomföras; vedhuggning, göra i ordning kokhuset för matserveringen, fixa alla hantverksstationer, städa och göra husen fina, klippa och kratta gräs mm mm.
Hör av dig till kontoret om du kan vara med och när du i så fall kommer.

Torsdag 3 juli: Sommarpasset
Vi brukar arrangera en dag varje sommaröppet för Sommarpasset, vilket är aktiviteter för barn i Sandvikens kommun. Det blir en halvdagsupplevelse för barn i åldern 8-12 då vi visar upp gården och olika hantverk. För nya medlemmar är detta också ett bra tillfälle att vara med och lära sig hur brödbakning, smyckesgjutning och kroksmide fungerar!

Juli: Sommaröppet på Årsjögård
Som vanligt blir det sommaröppet i tre veckor med levande vikingagård då vi tillsammans bor på gården och håller öppet för besökare. Hantverk, matservering, lekar, guidning och temaveckor mm. Detta år veckorna 27-29, dvs onsdag-söndag den 2-6 juli, 9-13 juli och 16-20 juli.

Lördag 19 juli: Medlemsgille
Som traditionen bjuder träffas vi den sista sommaröppetkvällen då Fafner bjuder alla som har jobbat ideellt under de tre sommarveckorna på ett stort tackgille/gästabud. Vi äter middag som vi själva hjälps åt att tillaga i olika matlag.
Medlemmar som inte varit med och jobbat är givetvis också välkomna på gillet. Kostnaden är då 100 kr/pers.
Vi har vikingakläder på oss under gillet. För den som saknar sådana finns det att låna i butiken.

Söndag 20 juli: Minimarknad
Sedan några år tillbaka avslutar vi levande vikingagård-perioden med att ha en liten marknad på gården den sista söndagen, något som brukar locka många besökare.
Vi bjuder in hantverkare som sysslar med vikingatida hantverk att vara på Årsjögård under dagen och visa och sälja sina varor. Såväl hantverkare från Fafner som andra föreningar är välkomna! Kravet är att det ska vara tidstypiska varor, marknadsstånd och kläder etc.

Mån-fre 23 juli - 15 aug: Guidningsöppet på Årsjögård
Efter veckorna med levande vikingagård håller vi gården öppen i fyra veckor fram till skolstarten med guidade turer.
Kl 11, 13 och 15 varje vardag med start onsdag den 23 juli (mån-tis 21-22 juli har vi stängt) genomför vi en visning på en timme runt gården. Medlemmar som vill lära sig mer är välkomna att utan kostnad vara med och lyssna på guidningarna. Man ska då vara vikingaklädd och för den som inte har egna kläder finns att låna på gården.

Torsdag-lördag 24-26 juli: Vikingamarknad i Saltvik, Åland
Som vanligt åker vi till den fina tredagarsmarknaden i Saltvik. Vi kommer att åka över från Grisslehamn på onsdagen och hem igen på söndagen.

Lördag 30 augusti: Årsundadagen
Denna dag ordnas preliminärt den femte Årsundadagen då företagare, föreningar m fl visar upp sig och håller öppet hus. Mer info kommer under säsongen.

Lördag-söndag 6-7 september: Höstmarknad på Gunnes Gård
(NY)
Anmäl dig till Richard om du är intresserad av att vara med!


Onsdag 17 september: Fackelkväll vid Anundshög (NY)
Fafner har för sjätte året bjudits in att delta på den årliga fackelkvällen som hålls vid Sveriges största gravhög, Anundshög utanför Västerås. Vi brukar åka från Årsunda kring kl 16 för att vara på plats till 18. 18.30 börjar aktiviteterna och slutar ca 21. Vi räknar med att vara hemma i Årsunda igen till ca kl 23. För anmälan eller frågor, mejla Richard!
Se också www.badelunda.se och www.anundshog.se för mer information om området och aktiviteterna där.

Fredag-söndag 19-21 september: Höstblot (NY)
Denna helg hålls det nionde höstblotet på Årsjögård.
Mer information kommer under säsongen!Under planering: Strids- och seglingshelg i Mora
Vi är inbjudna att lära oss segling hos medlemmen Janne Norell i Mora, som äger en nordlandsbåt. I Mora bor också Björn Kallur, som tränar Årsjögårds blivande krigare, ”huskarlar”, och han har erbjudit oss en träningshelg hemma hos honom. Planer finns på att göra en helgresa med både segling och stridstekniker och eventuellt hinna med ett besök på vikingahuset Stornäset utanför Rättvik. Preliminärt datum för denna helg är i början på juni 2014.

Övrigt

Hantverk på Spångmurs
Louise Ström fortsätter med sina hantverks-träffar på Spångmurs i Årsunda. Se Louises hemsida, www.spångmurs.se, för anmälan och aktuell information!

Hantverk på Galleri-ett
Medlemmen Mona Fängström driver ett galleri i Hofors där det förutom utställningar också arrangeras hantverksträffar. Se www.galleri-ett.se för mer information!

Årsundaull
En Facebook-grupp som träffas "live" ca en gång i månaden. Allt man kan göra med ull är temat.

Genomförda aktiviteter 2014:

Lördag 18 januari 2014: Vintergille i Orhall, Orbaden
En nybildad vikingaförening i Bollnäs bjuder in till gille i Vikingahuset Orhall. Intresseanmälan skickas till Richard.

Lördag 15 februari 2014: Vintergille i Östersund
Österhus Vänner håller vintergille. Intresseanmälan skickas till Richard.

Söndag 23 feb: Medlemsmöte kl 14

I vanlig ordning har vi en medlemsträff en söndag i februari för att informera om, och diskutera, vår- och sommarsäsongen med vårträff, sommaröppet, marknader mm. Eventuellt ordnar vi också en hantverksträff på lördagen för de som vill pyssla med kläd- och skosömnad.

Lördag 22 mars: Gille i Uppsala INSTÄLLT!
Uppsala Rus bjuder in till sitt årliga gille på Rasbokils hembygdsgård utanför Uppsala. Från kl 15 finns folk på plats och vid 18 drar gillet igång. Kostnad för deltagande är 200 kr och då ingår mat i stora lass och underhållning i form av en föreläsning mm planeras också.
Intresserade anmäler sig till Richard!


Fredag-söndag 4-6 april: Textilhelg i Stockholm
Fafner och vänföreningen Sällskapet Gustafs Skål från Stockholm, som levandegör sent 1700-tal, anordnar tillsammans en helg med fokus på kläder och textilier. På fredagen blir det besök på Historiska och Nordiska Museet där vi får visningar i utställningar och även tittar på föremål ur textilsamlingarna.
På lördagen och söndagen håller vi till på Kristinehovs Malmgård, Gustafs Skåls föreningsgård där det blir föreläsningar och kurser i bl a sömnad och brodyr.
Kostnad: 800 kr för medlemmar, 1000 kr för övriga. Fika och kvällsmat på fredagen ingår i summan.
Mer info: http://www.gustafsskal.se/evenemang/textilhelg-t%C3%A4ta-skott-mellan-gustaviansk-tid-och-vikingatid

 

Genomförda aktiviteter 2013:

Lördag 16 feb: Hantverksträff
Söndag 17 feb: Medlemsmöte kl 14

I vanlig ordning har vi en medlemsträff en söndag i februari för att informera om, och diskutera, vår- och sommarsäsongen med vårträff, sommaröppet, marknader mm. Vi brukar också träffas och hantverka redan på lördagen och denna gång fokuserar vi på kläder och skor.

Lördag 13 april: Fafner är på affärshuset Flanör i Gävle kl 11-16
Denna dag kommer vi att visa upp föreningen och marknadsföra öppethållandet den 20 april. Vi ska bygga ett enklare läger med ett bord där vi demonstrerar och visar upp olika föremål och tekniker, har någon form av tävling samt dela ut broschyrer och flygblad om vårens och sommarens öppethållande. Hör av dig till kontoret om du kan vara med!
Vi kommer också att upprepa denna aktivitet lördag den 29 juni inför sommaröppet!

Fredag-söndag 19-21 april: Vårting för NOOAM och vikingar på Årsjögård
Årets vårträff blir lite annorlunda än vanligt då vi samtidigt kommer att vara värdar för NOOAMs (nordiska föreningen för arkeologiska friluftsmuseer) årliga vårting. Detta innebär att det kommer att dyka upp fler deltagare från andra anläggningar i Sverige (och kanske även Skandinavien).
Det som är sig likt är att vi träffas redan på fredagen för förberedelser och gille och har gille och eldshow på lördag kväll samt städning och årsmöte-medlemsmöte på söndagen.
Skillnaden blir att vi har öppet för allmänheten kl 12-16 på lördagen. Under detta öppethållande ska vi erbjuda smide, smyckesgjutning, lekuppvisning och annat, samt tillsammans med andra NOOAM-medlemmar genomföra ett litet dramatiserat ting för besökarna. Se kalendariet för hålltider. När gården stänger är det storting för NOOAMs medlemmar samt tid för umgänge och på kvällen gille.
Det blir också två föreläsningar under helgen. På lördagskvällen i samband med gillet berättar Anders Boberg om vikingatida skaldekonst och på söndag förmiddag föreläser Catrine Tangen om forntida järnframställning.
Vi i Fafner är som vanligt vikingaklädda (kläder och matredskap finns att låna om man inte har det) och den som vill övernattar i långhuset eller i föreningens tält.
Mat under helgen sköts av matlag, vi turas om att laga mat och diska mm. Man behöver inte ta med egen mat utan betalar 200 kr/pers för frukost, lunch och middag under helgen (vi gör avdrag om man inte är med hela tiden).
Se utskick via e-post till föreningens medlemmar för ytterligare info om anmälan och boende mm och hör av dig till Richard med din anmälan!

Söndag 21 april: Städning, årsmöte kl 14 och medlemsmöte kl 15
Vi börjar dagen med att göra gården fin inför säsongen och håller därefter årsmöte, då vi också bjuder på något att äta (frågor/förslag ska vara inne senast två veckor före mötet!)
Efter årsmötet, ca kl 15, diskuterar och planerar vi säsongens aktiviteter tillsammans.

Lör-sön 4-5 maj: Ale Vikingamarknad

Denna helg hålls en marknad i Ale utanför Göteborg och det är denna som brukar sparka igång marknadssäsongen. Den som är intresserad av att delta kontaktar Richard!

Lördag 18 maj: Årsundaruschen
Denna dag arrangeras en spelmansstämma vid Strandbaden. Fafner ska vara med och visa upp föreningen och bygga ett läger på området. Tanken är att vi ska ha lite försäljning av varor, ha något prova på-hantverk, kanske visa lekar och/eller berätta en saga, samt marknadsföra sommaröppet. Vi är på plats från kl 13 och håller på så länge vi orkar.

Fredag-söndag 24-26 maj: Leksands medeltidsmarknad
Stor, trevlig och välbesökt marknad i dagarna tre som Fafner varit med på i många år nu. Vi träffas på torsdagseftermiddagen och packar bussen och åker iväg tidigt på fredag morgon för att bygga upp lägret.

Fredag-söndag 14-16 juni: Förberedelsehelg inför sommaröppet
Vi träffas för att tillsammans göra Årsjögård i ordning inför säsongen med sommaröppet.
Under helgen kommer vi att förbereda så mycket som möjligt inför sommaröppet; klippa gräs, röja sly, kratta, elda skräp, se över hantverksstationer, leksaker och redskap osv.
Föreningen bjuder på frukost och lunch lördag-söndag och man tar med egen mat till lördagens gille. Vikingakläder på då.
På söndagen räknar vi med att gå igenom samtliga lekar, ca 60 st, vi har lärt oss genom åren. Några har vi aldrig förut kört på Årsjögård. Ungefärlig tid för detta är kl 13-14.

Lördag 29 juni: Fafner är på affärshuset Flanör i Gävle kl 11-16 INSTÄLLT
Denna dag kommer vi att visa upp föreningen och marknadsföra sommaröppet. Vi ska bygga ett enklare läger med ett bord där vi demonstrerar och visar upp olika föremål och tekniker, har någon form av tävling samt dela ut broschyrer och flygblad om vårens och sommarens öppethållande. Hör av dig till kontoret om du kan vara med!

Lördag 29 juni: Fafner deltar i Sandvikens Segelsällskaps 100-årsfirande
Vid Trebo brygga i Sandviken har segelsällskapet 100-årsjubileum under lördagen och Fafner blir med på ungefär samma sätt som under Årsundaruschen och har ett läger där vi visar hantverk, säljer varor, marknadsför föreningen osv. Tiden är 10-16 och det blir också båtturer med Emma, loppis, musikunderhållning och båtutställning mm under dagen.

Tisdag 2 juli: Förberedelser inför sommaröppet
Vi är på gården hela dagen och förbereder sommaröppet. Alla möjliga sysslor ska genomföras; vedhuggning, göra i ordning kokhuset för matserveringen, fixa alla hantverksstationer, städa och göra husen fina, klippa och kratta gräs mm mm.
Hör av dig till kontoret på info(a)arsundaviking.se om du kan vara med och när du i så fall kommer.

Torsdag 4 juli: Sommarpasset
Vi brukar arrangera en dag varje sommaröppet för Sommarpasset, vilket är aktiviteter för barn i Sandvikens kommun. Det blir en halvdagsupplevelse för barn i åldern 8-12 då vi visar upp gården och olika hantverk. För nya medlemmar är detta också ett bra tillfälle att vara med och lära sig hur brödbakning, smyckesgjutning och kroksmide fungerar!

Fredag-söndag 5-7 juli: Stallarholmens vikingamarknad
En av de större vikingamarknaderna i Sverige med många besökare. Hör av dig till kontoret om du vill följa med!

Juli: Sommaröppet på Årsjögård
Som vanligt blir det sommaröppet i tre veckor med levande vikingagård då vi tillsammans bor på gården och håller öppet för besökare. Hantverk, matservering, lekar, guidning och temaveckor mm. Detta år veckorna 27-29, dvs onsdag-söndag den 3-7 juli, 10-14 juli och 17-21 juli.

Lördag 20 juli: Medlemsgille
Det har blivit en tradition att föreningen den sista sommaröppetkvällen bjuder alla som har jobbat ideellt under de tre sommarveckorna på ett stort tackgille/gästabud. Vi äter middag som vi själva hjälps åt att tillaga i olika matlag.
Medlemmar som inte varit med och jobbat är givetvis också välkomna på gillet. Kostnaden är då 100 kr/pers.
Vi har vikingakläder på oss under gillet. För den som saknar sådana finns det att låna i butiken.

Söndag 21 juli: Minimarknad
Sedan ett par år tillbaka avslutar vi levande vikingagård-perioden med att ha en liten marknad på gården den sista söndagen, något som brukar locka många besökare.
Vi bjuder in hantverkare som sysslar med vikingatida hantverk att vara på Årsjögård under dagen och visa och sälja sina varor. Såväl hantverkare från Fafner som andra föreningar är välkomna! Kravet är att det ska vara tidstypiska varor, marknadsstånd och kläder etc.

Torsdag-lördag 25-27 juli: Vikingamarknad i Saltvik, Åland
Som vanligt åker vi till den fina tredagarsmarknaden i Saltvik. Vi kommer att åka över från Grisslehamn på onsdagen och hem igen på söndagen.

Mån-fre 24 juli - 16 aug: Guidningsöppet på Årsjögård
Efter veckorna med levande vikingagård håller vi gården öppen i fyra veckor fram till skolstarten med guidade turer.
Kl 11, 13 och 15 varje vardag med start onsdag den 25 juli (mån-tis 22-23 juli har vi stängt) genomför vi en visning på en timme runt gården. Medlemmar som vill lära sig mer är välkomna att utan kostnad vara med och lyssna på guidningarna. Man ska då vara vikingaklädd och för den som inte har egna kläder finns att låna på gården. Hör av dig i förväg till info(a)arsundaviking.se eller 026-29 01 16 och meddela om du kommer!

Lördag-söndag 24-25 augusti: Norrtälje Historiska Dagar
Denna marknad är Gullunge-vikingarna (även medlemmar i Fafner) med och arrangerar. Fafner planerar inte att delta, men medemmar som kan och vill uppmanas att göra ett besök!
Mer info: https://www.facebook.com/pages/Norrt%C3%A4lje-historiska-dagar/319306244750344

Lördag 31 augusti: Årsundadagen

För fjärde gången arrangeras Årsundadagen då företagare, föreningar m fl visar upp sig och håller öppet hus. Man kan bl a besöka hembygdsgården, Sjösunda och gå på loppis i centrum. Fafner och Årsjögård är såklart också med! Kl 11-17 är det öppet på gården med samma upplägg som sommaröppet.
Denna dag krockar med vikingamarknaden på Gunnes gård (se nedan). Några medlemmar från stockholmstrakten kommer att delta i marknaden, men vi uppmanar medlemmar i Gävle-Sandviken-Årsunda med omnejd att vara med på Årsundadagen. De som vill åker sedan ner i föreningens buss direkt efter stängning kl 17 och kommer ner lagom till gillet på Gunnes.


Lördag-söndag 31 augusti-1 september: Höstmarknad på Gunnes Gård

Några medlemmar är med här medan vi också har öppet på Årsjögård. De som vill delta här, eller åka från Årsunda till Gunnes på lördagseftermiddagen, mejlar Richard!

Onsdag 18 september: Fackelkväll vid Anundshög
Fafner har för femte året bjudits in att delta på den årliga fackelkvällen som hålls vid Sveriges största gravhög, Anundshög utanför Västerås. Vi kommer preliminärt att demonstrera lekar, visa eldslagning och vara med och spela teater. Vi brukar åka från Årsunda kring kl 16 för att vara på plats till 18. 18.30 börjar aktiviteterna och slutar ca 21. Vi räknar med att vara hemma i Årsunda igen till ca kl 23. För anmälan eller frågor, mejla Richard!
Se också www.badelunda.se och www.anundshog.se för mer information om området och aktiviteterna där.

Fredag-söndag 20-22 september: Höstblot

Detta blir den åttonde höstträffen på Årsjögård sedan starten 2006. Förra året var ca 65 vikingar med under en fantastiskt trevlig helg. Höstträffen är öppen enbart för vikingar och är ett fint tillfälle att träffa gamla vänner och knyta nya kontakter. Vi umgås, hantverkar och leker mm. Man tar med vikingakläder, hantverk och annat som behövs. Övernattar gör vi i långhuset eller i föreningens tält.
Höstträffen drar igång redan på fredag eftermiddag då en hel del folk dyker upp för att göra gården i ordning och hålla gille. Mat under helgen för föreningens medlemmar ordnas via matlag.
På lördagen blir det, förutom trivsamt umgänge, också ett ting, minimarknad bland vikingarna på tunet och lite andra aktiviteter, kanske lite tävlingar. Dagen avslutas som vanligt med stort gille i långhusets festsal och på kvällen räknar vi också med eldshow. Vi brukar arrangera en utflykt eller föreläsning på söndagen. Preliminärt blir det denna gång en visning av det närbelägna Sörbygravfältet.
Anmälan och frågor skickas till Richard!

Lördag-söndag 19-20 oktober: Årsmöte med NOOAM på Historiska Museet
Dennna helg hålls årsmöte med NOOAM (den nordiska föreningen för arkeologiska friluftsmuseer) på Historiska Museet i Stockholm. Under lördagseftermiddagen blir det möte och ett par visningar på museet och på kvällen middag på vikingarestaurangen Aifur i Gamla stan. På söndagen årsmöte. De i föreningen som är intresserade av att delta på möteshelgen eller bara på middagen på Aifur kontaktar Richard!

Fredag-söndag 1-3 november: Eldhelg och invintring
Vi brukar avsluta vikingasäsongen med att träffas helgen kring allhelgona för att göra gården i ordning inför vintern och samtidigt ha någon form av kurs. Denna gång blir temat eld och vi ska pröva olika tekniker att bygga upp och underhålla olika sorters eldar, t ex stockeld, samt även lära ut eldslagning. Vi kommer att experimentera med olika material till eldslagningen, t ex fnöske av kaveldun och eldbollar av gräs och skägglav.
Vi träffas under fredagen och förbereder helgen. Under lördagen sker huvuddelen av aktiviteterna med gille och övernattning i långhuset på kvällen. På söndagen hjälps alla åt att vinterbona gården, städa, plocka undan fårfällar osv.

Lördag 2 november: Kursverksamhet för ungdomar: Vikingatida konst och konsthantverk
Varje år har vi ett kurstillfälle för ungdomar i Sandvikens kommun. Denna gång undervisar vi i vikingatidens konst. I kursen ingår något moment av hårt och/eller mjukt konsthantverk.
Vi ska också visa hur man kunde blanda färg på vikingatiden och avslutar med att låta deltagarna få måla upp den nu lite flagnade runstenen vid smedjan om vädret tillåter.
Kursen vänder sig i första hand till ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern, men i mån av plats kan vi ta emot yngre barn också, liksom barn/ungdomar utanför Sandvikens kommun.

Lördag-söndag 23-24 november: Helgkurs i kistbygge + hantverksträff i entréhuset INSTÄLLT PGA SJUKDOM
Under ledning av Anders Gustavsson kommer vi denna helg att bygga en kista som vi sedan kan ha på gården och förvara våra saker i under sommaröppet, eller ta med på marknader.
För de som inte är med på kistkursen kommer vi också att ha en träff i vikingagårdens entrébyggnad där vi tillsammans hantverkar och pysslar med t ex kläd- och skosömnad. På eftermiddagen/kvällen ansluter kistbyggarna och så har vi gemensam middag.

Lördag 30 november: Julpyssel på Spångmurs
Vi stöper ljus och julpysslar hos Louise på Spångmurs kl 10-14. En del skänks till föreningen för försäljning på julmarknader.
Anmälan och mer info: loiuse(a)spangmurs.se.

Lördag 14 december: Julmarknad i Årsunda
Vi deltar i den lokala julmarknaden i Årsunda centrum kl 13-17. Kom och var med och visa upp Vikingaföreningen Fafner på sin hemmaplan! Vi träffas på lördag morgon (några förbereder eventuellt redan fredag kväll) och är på plats ca 11-11.30 för att bygga upp lägret.
Anmäl dig så snart som möjligt till kontoret om du kan vara med på denna och/eller nedanstående marknad.

Söndag 15 december: Julmarknad i Högbo Bruk
Vi deltar i Högbos traditionella julmarknad som pågår kl 11-17. Vi bör vara på plats omkring 09.30 och träffas i Årsunda på morgonen. Det går också bra att hoppa med i bussen på vägen eller ta sig till Höbo själv.