Historik

vikinglogoProjektet Årsunda Viking startades ursprungligen av Sandvikens kommun 1993 som en arbetsmarknadsĂ„tgĂ€rd för att skapa jobb pĂ„ orten. Anledningen till att man valde just vikingatemat Ă€r den höga andelen fornlĂ€mningar frĂ„n vikingatiden och övriga jĂ€rnĂ„ldern.

HĂ€r kan du lĂ€sa mer om Årsundas fornlĂ€mningar.

Projektet skulle bygga pÄ tre delar, som vÀl kompletterade varandra:

  • En fullskalerekonstruktion av en vikingatida gĂ„rd med djurhĂ„llning, odlingar etc. pĂ„ Brudberget
  • VĂ„rdande av fornlĂ€mningsmiljön i Årsunda.
  • Vikingaexpo – en besöksanslĂ€ggning med temat GĂ€striklands vikingatid i en nyskapad byggnad.

Med mĂ„let att skapa en hĂ„llbar turistanlĂ€ggning med vikingatiden som tema, genomfördes ett EU-projekt i Sandviken kommuns regi. En utstĂ€llning byggdes upp i en gammal affĂ€rslokal mitt i Årsunda innan planer för ett riktigt museum drogs upp. Dessa blev verklighet sommaren 1998, dĂ„ vikingamuseet invigdes.

1996 började vikingagĂ„rden byggas pĂ„ Brudberget i Årsunda. Idag omfattar den bland annat lĂ„nghus, smedja, kokhus, visthus, fĂ€hus, förrĂ„d, kultplats, runstenar och ett omrĂ„de för lek och spel.

I slutet av 2000 ville kommunen avveckla sitt engagemang i Årsunda Viking. Detta ledde tyvĂ€rr till att vikingamuseet lades ner i juni 2003. LĂ€s mer om museet och se bilder frĂ„n utstĂ€llningen hĂ€r.

Efter mÄnga  turer kring vikingagÄrden tog den ideella Vikingaföreningen Fafner i juli 2003 tog över ansvaret för driften. AnlÀggningen Àgs  fortfarande av Sandvikens kommun.

Sedan föreningen tog över har det genomförts flera projekt, bland annat konstprojekt med utsmyckningar pÄ gÄrden och en hantverksmarknad. Under de senaste Ären har det ocksÄ jobbats mycket med tillgÀnglighet och handikappanpassning.

VĂ„rt mĂ„l Ă€r att fortsĂ€tta utveckla verksamheten pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt och ha ett levande arkeologiskt friluftsmuseum dĂ€r besökare ska kunna uppleva forntiden med alla sinnen, dĂ€r vi vĂ€rnar om miljö, traditioner och gamla tekniker och bidrar till att sĂ€tta Årsunda och GĂ€strikland pĂ„ kartan!

Gruppbild Fafner höstblotet 2013