Skolprogram

 

Hej skolor! Vi har tyvÀrr inte möjlighet att ta emot skolklasser under vÄren -24. Vi beklagar det och jobbar pÄ att fÄ till en lösning sÄ vi kan Äteruppta vÄr pedagogiska verksamhet igen.


 

VĂ€lkomna till ÅrsjögĂ„rd för att uppleva vĂ„ra populĂ€rskolklassa skolprogram!

PÄ denna resa över tusen Är tillbaka i tiden, till 900-talet, blandas teori och praktik, hÄrda och mjuka hantverk, till en intressant och lÀrorik dag i historiens tecken.

Vi tar i huvudsak emot skolor under sommarhalvÄret och dÄ oftast i maj och september. Vi kan Àven ordna besök övriga tider pÄ Äret efter överenskommelse. Kontakta oss sÄ diskuterar vi vidare!

________________________________

VISNING/GUIDNING
En tur runt ÅrsjögĂ„rd och dess hus. Det berĂ€ttas om allt frĂ„n vardagsliv och högtider till hantverk och mytologi. Ni fĂ„r bland annat se hur vikingarna bor, titta pĂ„ gĂ„rdens runstenar och besöka kultplatsen. Guidningen avslutas med en lek.

TidsÄtgÄng: 1 timme (avsÀtt gÀrna tid efterÄt för ett besök i vÄr butik)
Pris: Barn 70 kr, vuxna 100 kr, dock minst 1200 kr totalt för en grupp vardagar, 1500 kr helger. (Sandvikens kommuns skolor har 10% rabatt)

________________________________

PROGRAM FÖR MINDRE GRUPPER
Detta program Ă€r för grupper pĂ„ max 14 personer, inklusive vuxna deltagare. Ni fĂ„r en guidad tur runt ÅrsjögĂ„rd och dess hus. DĂ€refter provar vi pĂ„ ett hantverk/aktivitet (se nedan) och avslutar med lekar och tĂ€vlingar.

Hantverk/upplÀgg att vÀlja pÄ (alla mÄste vÀlja samma):
* Smide och jÀrn
* SpÄnad (spinna ull) och dagligt liv
* Saga och blot, gÄva i form av torshammare ingÄr
* Eldslagning; demonstration av hur man gör upp eld under vikingatiden samt enklare prova pÄ

OBS! Vi har möjlighet att ta emot en hel klass med 20-30 elever pÄ detta program om stationen saga och blot vÀljs, dÀr alla kan vara med samtidigt. Viss möjlighet finns ocksÄ att göra ett upplÀgg dÀr halva klassen har hantverk i ca 40 minuter medan den andra halvan har matsÀck och lekar.

Egen matsÀck medtages.

TidsÄtgÄng: 2 timmar (avsÀtt gÀrna tid efterÄt för ett besök i vÄr butik)
Pris: 240 kr/person (Sandvikens kommuns skolor har 10% rabatt)

________________________________

DAGPROGRAM (kan genomföras i mÄn av tillgÄng till personal)
Ni möts av gÄrdens folk och ger er av över tusen Är bakÄt i tiden. HÀr fÄr alla arbetsuppgifter som skall utföras i de olika husen pÄ gÄrden.

Under dagen fÄr ni lÀra er om livet pÄ en vikingagÄrd i alla olika skeenden, titta och lÀsa pÄ en runsten, lyssna pÄ sagor och fÄr en lyckoamulett av gudarna som skydd mot onda makter. Ni fÄr spinna ull och lÀra er om dagligt liv, veta mer om jÀrnframstÀllning och titta pÄ stridsutrustning. Krafter och list mÀts i vikingalekar.

Egen matsÀck medtages.

TidsÄtgÄng: 4-5 timmar beroende pÄ gruppens storlek (avsÀtt gÀrna tid efterÄt för ett besök i vÄr butik)
Antal: Minst 15 pers, max 50, inklusive vuxna.
Pris: 360 kr/person (Sandvikens kommuns skolor har 10% rabatt)

________________________________

DAGPROGRAM INKLUSIVE JÄRNSMIDE smide_barn
Detta program Àr samma som ovan, men dÄ ingÄr prova pÄ-smide för alla deltagare. Programmet Àr inte alltid tillgÀngligt.

Pris: 420 kr/person (Sandvikens kommuns skolor har 10% rabatt)

-Vi förbehĂ„ller oss rĂ€tten att Ă€ndra/anpassa upplĂ€gg och innehĂ„ll beroende pĂ„ vĂ€der, gruppers storlek etc. –