FornlĂ€mningar i Årsunda

Årsunda socken har ca 400 vikingatida fornlĂ€mningar. Det finns ett gravfĂ€lt frĂ„n vendeltid och flera frĂ„n vikingatid. Till varje medeltida by i omrĂ„det hör ett eget gravfĂ€lt.

SörbygravfÀltet Àr det största vikingatida gravfÀltet i GÀstrikland med ca 90 bevarade gravar. I samband med ett vÀgbygge hösten 1923 undersöks tre av gravarna. En av dem visade sig vara synnerligen intressant. HÀr hade den döde fÄtt med sig sin vapenutrustning med svÀrd, spjut och yxa. I graven fanns ocksÄ bl a hÀstens betsel och en stor jÀrnkittel. Mannen i graven hade enligt den traditionella seden brÀnts pÄ ett bÄl. Vad som Àr extra intressant Àr att graven anlagts i och runtomkring en tidigare anvÀnd blÀsterugn.

Mer om gravfÀltet och dess historia och möjliga ursprung finns att lÀsa i en arkeologiuppsats om SörbygravfÀltet. Det finns Àven mer info hÀr.

Vi erbjuder guidade turer pÄ SörbygravfÀltet, se Guidningar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Andra fornlĂ€mningar frĂ„n vikingatid i Årsunda Ă€r olika lĂ€mningar efter jĂ€rnframstĂ€llning, frĂ€mst slaggvarpar och kolningsgropar. I kyrkan finns en runsten frĂ„n mitten av 1000-talet. Under vikingatiden stod den antagligen nĂ„gonstans pĂ„ Ă„sen – vid gravfĂ€ltet eller lĂ€ngs den forntida vĂ€gstrĂ€ckningen. LĂ€s om runstenenen!

Ett flertal fornlÀmningar Àr röjda och skyltade i samarbete med SkogsvÄrdsstyrelsen och LÀnsmuseet i GÀvle.