FrÄgor och svar

 

Hur fungerar det pÄ vikingagÄrden under coronapandemin???
Vi följer myndigheternas riktlinjer och har vidtagit olika ÄtgÀrder för att besökare och vikingar ska kÀnna sig sÀkra, bl a:

  • Vi uppmanar alla att hĂ„lla avstĂ„nd till vikingar och besökare och att stanna hemma om man kĂ€nner sig sjuk.
  • Vid entrĂ©huset/butiken kommer det att finnas en viking utanför som tar emot entrĂ©avgifter via Swish sĂ„ det inte uppstĂ„r trĂ€ngsel inne i butiken.
  • Det kommer att sitta skyltar med information vid entrĂ©n och pĂ„ flera stĂ€llen pĂ„ omrĂ„det.
  • PĂ„ de tvĂ„ moderna toaletterna vid entrĂ©n finns handsprit och det finns det ocksĂ„ pĂ„ de tvĂ„ dassen uppe pĂ„ vikingagĂ„rden. Vid tvĂ„ vattenkranar pĂ„ gĂ„rden finns ocksĂ„ tvĂ„l och servetter. PĂ„ flera stĂ€llen pĂ„ vikingagĂ„rden finns stationer med flaskor med handsprit.
  • De flesta byggnaderna pĂ„ vikingagĂ„rden kommer att vara avstĂ€ngda för besökare. Vi kommer att slĂ€ppa in en grupp/familj i taget i lĂ„nghusets vackra hall och ha visningar dĂ€r. Ett par inredda hus utan personal finns det ocksĂ„ möjlighet att gĂ„ in och titta i. 
  • Det kommer att hĂ„llas uppvisningar fyra gĂ„nger dagligen under öppethĂ„llandet vecka 28-29; kl 12, 13, 14 och 15. Uppvisningarna varierar och kan vara sagoberĂ€ttande, demonstration av eldslagning eller lekar mm. Alla uppvisningar sker utomhus.
  • Till köer till bĂ„gskytte eller för att bestĂ€lla mat vid kokhuset markeras avstĂ„nd med stenar eller pinnar. 

Kan man boka biljett innan besöket för att vara sÀker pÄ att komma in?
TyvÀrr har vi inte möjlighet att ha bokningssystem och speciella kassor, men tror och hoppas att alla som vill komma in pÄ vikingagÄrden ocksÄ fÄr göra det. Om det blir mycket besökare under vissa dagar kanske vi mÄste införa stopp vid inslÀppet.

Är omrĂ„det tillgĂ€nglighetsanpassat?
Delvis. Det finns en tillgĂ€nglighetsanpassad toalett för rullstolar vid entrĂ©huset. Upp till vikingagĂ„rden finns en transportvĂ€g av grus som det gĂ„r att köra rullstolar och barnvagnar pĂ„. Inne pĂ„ vikingagĂ„rden kan man ta sig runt pĂ„ större delen av omrĂ„det pĂ„ en del slĂ€tare och ordnade stigar. Det gĂ„r att komma in i lĂ„nghuset med rullstol och barnvagn, men inte i sĂ„ mĂ„nga andra hus. Men finns det vikingar pĂ„ omrĂ„det Ă€r det bara att sĂ€ga till sĂ„ kan de hjĂ€lpa till med att lyfta saker och stötta personer. 🙂

Finns toaletter? 
Ja, vi har tvÄ moderna toaletter vid entréhuset, varav en Àr tillgÀnglighetsanpassad. Uppe pÄ vikingagÄrden finns tvÄ dass, och i anslutning till dem kranar med kallt vatten och under öppethÄllande för allmÀnheten Àven tvÄl och handdukar/servetter.

Finns skötbord?
TyvĂ€rr inte, men sĂ€g till oss sĂ„ ordnar vi ett tillfĂ€lligt bord. 🙂

Kan vi grilla pÄ omrÄdet?
Ja, det finns en grill i det sĂ„ kallade ”eldhuset” som kan nyttjas om den inte anvĂ€nds i vĂ„r verksamhet. Det finns lite ved i en vedbod bredvid, men ta gĂ€rna med eget kol.

FÄr vi ta med egen mat och ha picknick pÄ omrÄdet?
Ja, men dÄ det inte finns sorteringskÀrl pÄ vikingagÄrden utan bara vanliga soptunnor Àr det bra om ni kan ta med sÄdant som kan Ätervinnas. Vid Gulf-macken i nÀrheten av vikingagÄrden finns behÄllare för Ätervinning.

Finns det en bankomat pÄ ert omrÄde?
Nej, men det finns pĂ„ Ica i Årsunda, och det gĂ„r ocksĂ„ att ta ut pengar pĂ„ kortet pĂ„ macken.

GÄr det att köpa presentkort hos er?
Vi har inga fÀrdiga presentkort, men kan till vissa ÀndamÄl ta fram ett specialdesignat presentkort till en jubilar etc.

FÄr man ta med sig hund pÄ vikingagÄrden?
Ja, men hĂ„ll den i koppel.